Hoe maak je een moestuin?

Gepubliceerd op Moeders.nu


Samen met je kinderen een moestuin maken klinkt als een vrolijke buitenklus. De zaadjes zijn in huis gehaald, de terracotta potten aangeschaft. Nu alleen nog een zaterdag zonder regen en beginnen maar. Maar dat had je gedacht. Want de potten worden al gauw met zand uit de zandbak gevuld en het gras verandert in een moeras door een overijverig kind met een tuinslang. Hoe zorg je er voor dat een middagje moestuinieren leuk en gezellig blijft?

Haal alles alvast in huis
Voor een ontspannen start haal je de zaadjes, scheppen en gieters van tevoren in huis. Als je niet direct in de grond wilt of kunt zaaien heb je ook potten en potgrond nodig. Een beetje tuincentrum heeft alles wat je nodig hebt. De zaadjes kan je ook heel goed online kopen.

Ieder zijn eigen project
De potten en scheppen verdeel je alvast, zodat ieder kind zijn eigen spullen heeft. Dat voorkomt ruzie. Tenzij je vindt dat ze moeten leren delen, dan heb je aan één schep en één gieter genoeg. Geef ze wel allemaal een eigen project, zoals een eigen pot of stukje grond. Dan kunnen ze daarover ‘moederen’ en komt je tuin niet vol kuilen te zitten.

Hou je mooiste zaadjes zelf
Bedenk van tevoren wat je echt geplant en gezaaid wilt hebben en doe dat zelf. Geef je kinderen de aanmodderzaadjes. Op die manier hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken over je mooie Clematis of stokrozen.

Koop een sproeier voor op je tuinslang
Niets mooiers dan met water spelen. Zeker als er heel veel water tegelijk uit de tuinslang komt. Maar doe jezelf en je tuin een lol en koop een sproeier. Minstens zo leuk, maar een stuk vriendelijker voor je zaailingen. Je kan ook een paar kindergietertjes aanschaffen. Zijn ze eindeloos zoet mee en het duurt een stuk langer voordat de boel overstroomt.

Appelpitjes
Bewaar de pitjes van een appel en stop die in de grond. Die zijn leuker dan zaadjes uit een zakje en veel herkenbaarder. Mijn kinderen weten bijvoorbeeld nog niet zo goed wat oregano of citroenmelisse is.

Snelgroeiers
Zaai een paar snelgroeiers zoals worteltjes of sla, dan hoeven je kinderen niet zo lang te wachten op het resultaat.

Reserve -zaadjes
Hou wat zaadjes achter de hand. Indien nodig kan je ‘s avonds nog snel even de doornatte potgrond vervangen door wat drogere en er nieuwe zaadjes in stoppen. Wat zullen ze trots zijn als de eerste blaadjes van hun tomatenplant boven komen!

Tips:
– Koop alvast een aardbeienplantje. Dan weten ze tenminste waar ze naartoe werken.
– Als je een hekel hebt aan vieze nagels hoef je niet per se mee te moestuinieren. Laat je kinderen lekker zelf aanmodderen en ga in een tuinstoel ernaast zitten. Geeft ze een gevoel van zelfstandigheid, moet je maar denken.