Snel klaar tweet

Een collega heeft na lang zoeken eindelijk het ideale huis gevonden. Opgewonden belt ze de makelaar en brengt ze een bod uit. Nog geen halve dag later staat ze met tranen in haar ogen naast mijn bureau. Ze laat me de tweet op haar telefoon zien: ‘Pand in A. verkocht! Contract getekend. http://twitpic.com.’ Heeft de makelaar haar droom aan een ander verpatst.

Communiceren wordt ons, door de huidige technieken, wel heel erg makkelijk gemaakt. Of moeten we het “mededelen” noemen. De wereld is je podium geworden en jij mag er zoveel en zo weinig gebruik van maken als je wilt. Je mag al je kunsten laten zien; als iemand het niet wil weten, leest hij jou toch niet? En zo is het ook. Een prima regeling zou je zeggen. Maar soms vraag ik me af of we er misschien niet een beetje in doorschieten. Een tweet van gisteren bijvoorbeeld, verstuurd vanaf een pc: ‘Ben veel te laat, moet nu echt weg’. Wat doe je dan nog achter die pc!? Ga dan weg! Ik begrijp dat niet. Of als je leest: ‘hond wordt aangevallen door andere, veel grotere hond’. Direct gevolgd door. ‘Shit, ziet er niet goed uit, bloed heel erg’. Dan: ‘als een gek naar dierenarts. Hond veel bloed verloren. Teveel?’ Eventjes blijft het stil…, maar dan komt het: ‘Zwabber is dood.’ Hoe treurig ook, daar zakt dan toch mijn broek van af. Niet dat Zwabber dood is, dat lijkt me een logisch gevolg, maar dat je dit live hebt kunnen volgen. Want hoezo zit je dit te twitteren? Je hebt, lijkt me, op zo’n moment wel wat beters te doen. Een twitteraar van deze omvang kan niet anders dan narcist zijn, zijn honger naar aandacht hoger aanslaand dan het lijden van zijn stervende hond.

Maar, het moet gezegd, er zijn ook voordelen. Slecht nieuws gesprekken bijvoorbeeld waren nog nooit zo makkelijk te voeren. Daar waar je vroeger nog dagenlang kon wikken en wegen en nachtenlang wakker lag, ben je nu in 140 tekens klaar. Moet je een hele riks sollicitanten afbellen aan het einde van een sollicitatieronde? Je twittert gewoon: ‘geschikte kandidaat gevonden’. Je wisselende partners op de hoogte stellen van een medisch dingetje is ook geen enkel probleem meer, wat is simpeler dan: ‘Heb een #SOA’. Of ‘Ik ben zwanger, moet op 25/09 gebeurd zijn op feestje bij M. Wie-o-wie?’ Geen zin meer in een vermoeiende vriendschap? No sweat. Wat dacht je van: ‘Verjaardagsfeestje gegeven voor mijn 30 beste vrienden. Was een knaller!’ Delicate kwestie als lichaamsgeur aansnijden? ‘Mijn collega stinkt. Hoe vertel je zoiets. #durftevragen?’ Verzekerd van succes, als de persoon in kwestie je volgt. Of nice and easy van je vriend af? ‘Uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel, lig nu met collega in bed #hebikweer.’

This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.